بزاق انسان قلیایی است
بزاق گوشتخوار فاقد شیرۀ پتییالین است. بزاق انسان برای هضم مواد نشاستهای پتییالین دارد. معدۀ یک گوشتخوار، مدور و ده برابر معدۀ انسان – که آویزان است – حاوی اسید کلریدریک است. طول رودۀ گوشتخوار سه برابر قد جانور است، زیرا مواد گوشتی پس از هضم و جذب مواد مازاد باید سریعاً دفع شود.
طول رودۀ انسان چند برابر قدش است، زیرا مسیر و زمان کافی برای هضم و جذب مواد غذایی از بافت گیاهی که تدریجاً آزاد میگردد، باید فراهم شود. به طور متوسط، کبد هر گوشتخوار 15 مرتبه بیشتر از کبد انسان قدرت فیلتره کردن اسید اوریک را دارد. بدن انسان فاقد دیاستاز اوریکاسه (URICASE) است، اما در بدن گوشتخواران به حد وفور یافت میشود. پوست گوشتخواران منافذ عرق کردن به مانند انسان را ندارند. ادرار گوشتخواران اسیدی و ادرار انسان قلیایی است. سطح زبان گوشتخوار مانند سمباده زبر و در انسان صاف و نرم است. دستهای ما برای بریدن و چیدن گیاهان و نگهداشتن اجسام، و پنجۀ گوشتخواران برای بیرون کشیدن امعاء و احشاء از شکم شکار طراحی شده است. با برشمردن مواردی از تفاوتهای اندامهای گوارشی انسان و حیوانات گوشتخوار، مشخص میگردد که ضروری است انسان گیاهخوار در سفرۀ غذایی روزانۀ خود، حداقل 70 درصد مواد گیاهی مصرف کند. انسان در طول تاریخ، تدریجاً گوشتخوار و پختهخوار شده و تکنولوژی غذایی خوراکیهای طبیعی را دگرگون کرده است. تمدن صنعتی، ویروس شتابزدگی را در تمام عرصههای زندگی روزمرۀ انسان وارد کرده است. در طول تاریخ، انسان کنجکاو هر چه خوردنی بوده آزمایش نموده و به مصرف آنها عادت کرده و از مواد غذایی طبیعی هزاران هزار نوع دستورالعمل پخت و پز غذا ابتکار کرده است. معدۀ ببر و پلنگ و دیگر درندگان گوشتخوار برای هضم یک وعدۀ خوراک، حدود 20 ساعت به استراحت و خواب نیاز دارد. انرژی زیادی لازم است که پروتئین و چربی را هضم کند. میمون اوران اوتان که گیاهخوار است، بعد از هر وعدۀ خوراک، حداکثر شش ساعت زمان نیاز دارد. اوران اوتان از نظر فیزیولوژی غذایی و گوارشی، نزدیکترین موجود به انسان است. مصرف روزانۀ 2 تا 3 نوبت مواد گوشتی، خستگیآور است. هرگز بیش از یک نوبت در روز از گوشتها مصرف نکنید. حتیالمقدور همراه آن از مواد نشاستهدار نیز مصرف ننمایید. تا میتوانید از انواع سالادها و مواد آبکی همراه غذاهای گوشتی مصرف کنید. این نوع غذاها نشاطآور، انرژیزا و با منگی و بیحالی همراه نیستند. کسانی که روزانه عمدۀ غذای خود را از فرآوردههای لبنی تهیه میکنند، بیش از دیگران در معرض بیماریهای قلبی، سرطان، آرتریت، میگرن، انواع آلرژی، عفونت گوش، سرماخوردگی، زکام، آسم و سایر بیماریهای تنفسی قرار میگیرند.
شیر و ماست بلغمزاست. جهت هضم شیر، آنزیم رنین و لاکتاز ضروری است. در نزد 90 درصد انسانها این دو آنزیم از سن 3 سالگی ترشح نمیگردد. فرآوردههای لبنی حاوی کازئین هستند. شیر گاو 30 برابر شیر انسان کازئین دارد، لذا مناسب معدۀ انسان نمیباشد. کازئین در معده به صورت تودۀ متراکم و سفت تبدیل شده و هضم آن بسیار مشکل است. شیر گاو برای سیستم گوارشی مرکب از چهار معدۀ نشخوار کننده تکامل یافته است. هنگامیکه شیرة آماده شده از معده به رودهها راه مییابد، بخشی از مادۀ لُمه در سطح رودهها ماسیده و به صورت لایهای عایق از جذب سایر مواد غذایی ممانعت میکند، که در نتیجه کار رودهها مختل میشود. به میزان محیط اسیدی شده، بافتهای داخلی برای خنثی کردن اسیدیتۀ محیط، مقدار زیادی آب در بدن ذخیره کرده که منجر به تورم اندامها و نهایتاً نفخ و دلپیچه میگردد.عالیترین فرآوردۀ شیر، کرۀ تازه است که مناسبترین تأمین کنندۀ چربی مورد نیاز بدن محسوب میگردد. فرآوردههای شیری ماست و انواع پنیر، همگی خوراکیهای تغلیظ شدهاند. در غذای تغلیظ شده نباید افراط کرد و مناسب گوارش انسان نیست. فرآوردههای شیری نباید با غلات و مواد گوشتی مصرف گردند. بهتر است ماست و پنیر همراه انواع سالادها تغذیه شود. تقریباً هیچ خوراکی را نمیشناسیم که با شیر سازگاری داشته باشد. شیر در بدن انسان ایجاد خلط و بلغم میکند. شیر از ظرفیت جذب داروها ویتامینها و مواد معدنی و سایر مواد غذایی شدیداً میکاهد. جداً از خوردن ماست صنعتی دامداریها با میوهجات پرهیز کنید. مصرف این دو با هم، منجر به عمل تخمیر در رودهها و گندیدن به جای هضم مناسب میشوند، و عوارض ناشی از آن عبارت است از اسهال، باد کردن شکم، اضطراب ناگهانی، ورم مفاصل و پف کردن زیر چشم.
کسانیکه به دنبال تأمین کلسیم بدن خود از فرآوردههای لبنی هستند، نتیجهای نخواهند گرفت. میوهجات، گیاه سبزینهدار، انواع مغزها مانند کنجد قهوهای، کاهو و کلم، انجیر خشک، خرما، آلوسیاه، گردو، فندق، پسته و بادام، سرشار از عنصر کلسیم و قابل جذب سیستم گوارش میباشند. انواع مغزهای خوراکی را کوبیده و با انواع سالادها همراه سسهای تهیه شده از ماست طبیعی کم چرب مخلوط و تغذیه نمایید. این نوع غذاها کاملترین و مناسبترین خوراکیها هستد. خاصیت پنیر با سالاد و سبزی بهتر از خوردن با غلات است. طبیعی است که یک شبه نمیتوان عادات روزمرۀ غذایی را تغییرداد. کسانی که سالیان دراز از شیر و ماست و پنیر مصرف کرده، چنانچه یک مرتبه آنها را از لیست غذاهای خود حذف نمایند، ممکن است با ریزش مو، شکننده شدن ناخنها و پوسته پوسته شدن صورت خود مواجه گردند. برای پرهیز از این عوارض، ترکیب غذایی خود را تدریجاً تغییر دهید، اما همواره بخش عمدۀ غذای روزانهتان باید حاوی انواع سالادها و سبزیجات خوردنی باشد. لبنیات و مواد گوشتی را همواره با سالاد فراوان و آبکی مصرف نمایید. روزانه فقط یک مرتبه از گوشتها استفاده کنید. از میان نوشیدنیها، قهوه و چای سبز و سیاه برای بدن لازماند. یک فنجان چای حدود 24 ساعت در بدن مانده تا خنثی گردد. شیر مادر، مخصوص بچۀ انسان و تا سن دو سالگی عالیترین غذای نوزاد است. امروزه کمتر کسی به شیر عاری از آلودگیها دسترسی دارد. در علوفۀ دامداریهای متمرکز، انواع آنتیبیوتیکها، هورمونها و سایر مواد افزودنی حاوی فلزات سنگین و مسموم کننده مانند کادیم، جیوه و آرسنیک، کُرم و غیره یافت میشود. شیر پاستوریزه خواص طبیعی شیر دست نخورده را ندارد، مضافاً اینکه مصرف زیاد شیر، مناسب سیستم گوارشی انسان نیست. شما میوهجات، سبزیجات، صیفیجات، انواع بذر و مغزهای خوراکی، حبوبات و غلات فراوان در اختیار دارید که میتوانید با ترکیب نمودن آنها با انواع گوشتها و لبنیات، غذاهای دلخواه خود را تهیه و از مبتلا شدن به بسیاری از بیماریها مصون بمانید. در جوانی، بدن را میتوان به همۀ خوراکیها عادت داد و احتمالاً مدتها هم بدون ابتلا به بیماری گذران عمر کرد. آثار بدغذایی در میان کودکان و جوانان به ویژه در میان خانوادههای مرفه هویداست. چاقی بیش از حد، تنبلی، خرفتی در درس و آموزش، مشکل بینایی، عفونت دهان و دندان، رفتارهای ناهنجار، غیرفعال و خلاق بودن، لاغری، زکام، آلرژی، میگرن، کمخونی، مشکلات گوارشی و غیره، همگی در عدم ترکیب مناسب خوراکیهاست. چنانچه دوران جوانی از آثار سوءتغذیه دور بمانیم، در میانسالی و پیری به انواع عوارض گرفتار نخواهیم شد.اخیراً در هلند ثابت شده هنگامیکه رایحه اسطوخدوس را سر کلاس کودکان انتشار میدهند بر ظرفیت یادگیری بچهها یا کودکان تا 40 درصد افزایش نشان میدهند. این روند مؤثر برای کودکان بازیگوش و کماستعداد در مدارس به کار میرود. و هنگام بروز ویروس سرماخوردگی یا بیماریهای رایج کودکان در مدرسه نیز از اسانس سبزی مرزه برای مبارزه با آلودگی و پاکسازی هوای کلاس مصرف میکنند. بدینوسیله توجه مقامات آموزش و پرورش کشور را به این یافتهها جلب نموده و امید است به نحوی اجراء نمایند. در پایان این بحث به یک جمع بندی گذرا میرسیم که غذاهایی را بیشتر مصرف کنید که آبکی یا آبدار و در سیستم گوارشی شما اثر قلیایی داشته باشند. حداقل هفتاد درصد خوراکیها باید آبدار طبیعی و سی درصد آن مواد جامد و سفت باشد.
| پروفسور متین |
دیدگاهتان را بنویسید