سبک و آداب غذا خوردن ما ایرانیها
سبک و آداب غذا خوردن ما ایرانیها برتریها، مزایا و ویژگیهایی گنجانده شده که برگرفته از سنت و آموزههای دینیمان است که توجه به آن سهم بسزایی در حفظ سلامت و ایفای شخصیت ما دارد که متاسفانه این آداب و آموزههای ارزشمند در حال تعریف و تغییر بوده و نیاز به احیا دارد. نسل جوان ما تقریباً با آن سفره هایی که روی زمین پهن میشد و خانواده دور آن مینشستند، بیگانه است و در نتیجه بعضی آداب صحیح غذا خوردن به سبک ایرانی و اسلامی را نیز نمیدانند. اغلب جوانان ما به غذاهای فرنگی و سرپایی که اغلب ساندویچی است و در سینیهای تک نفره ارائه میشود عادت کردهاند، سفره جای خود را به میز، و غذاهای اصیل و سنتی ایرانی جای خود را به غذاهای کنسروی و فرنگی داده ضمن این که آداب خوردن غذاهای فرنگی جایگزین آداب غذاهای اصیل ایرانی شده است، اما آیا میدانید. بر طبق آموزههای دینی و تغذیهای غذا خوردن دور سفره چه آدابی دارد؟ بد نیست بدانید بر اساس تحقیقات انجام شده هنگامی که با افراد مورد علاقهمان به خصوص همسر، فرزند و پدر و مادر غذا میخوریم هورمونهایی در بدن ترشح میشود که به هضم و جذب غذا کمک کرده و از استرس و اضطراب میکاهد.
سر سفره به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم
شاید افرادی را دیده باشید که در یک مهمانی هنگام خوردن غذا آداب صحیح یا حریم ادب را رعایت نمیکنند یا به غذاهایی که در جلوی آنان قرار گرفته قانع نیستند و مدام در حال تقلا برای رسیدن به بهترین و بیشترین سفره هستند یا دیدهاید کسانی را که مدام در حال شمارش لقمه غذای دیگران و به استهزا گرفتن آنان هستند. در این خصوص اهل بیت(ع) ضمن این که بر حضور جمع خانواده کنار سفره تأکید فراوانی داشتهاند آداب مخصوصی را نیز رعایت میکردند. از جمله این که پیامبر (ص) افراد را از نگاه بیش از اندازه به لقمه و دهان دیگران بر سر سفره بر حذر میداشتند، چرا که این نگاه آنها را معذب کرده و آرامش فرد را برای خوردن سلب میکند. از این رو ایشان برای ایجاد فضایی آرام و خودمانی، اغلب سفرههای دراز بر پا میکردند و به کسانی که روبه رویشان مینشستند غذا تعارف کرده و همین طور لقمهای برای آنها میگرفتند و هیچ عجلهای برای کنار کشیدن از سفره از خود نشان نمیدادند و همیشه صبر میکردند سفره به طور کامل جمع شود و بعد بلند میشدند، اما نکته مهمی را که حضرت رسول در مورد آداب سفره بسیار جدی مطرح کردهاند آن است که هنگام پهن شدن سفر هر کس باید هر آنچه را که پیش رویش گذاشته شده بخورد و باید به حقوق دیگران در آنچه در سفره غذاست احترام بگذارد. در غیر این صورت سبب بروز بد دلی و تنفر در اطرافیان میشود و این درست مصداق افرادی است که وقتی با میز یا سفره ای پر از غذا مواجه میشوند با حالتی تهاجمی به دنبال بهترین و بیشترین سفرهاند.
«بسمالله» و «الحمدالله» یادمان نرود
هر فرد معتقد به خداوند موظف است هنگام شروع به خوردن غذا نام خداوند را با گفتن بسمالله و برزبان بیاورد. خواه مسلمان باشد یا غیرمسلمان همان عبارتی که بدون اغراق بیشتر ما در کنار سفره و با دیدن غذاهای رنگارنگ گفتن آن را فراموش میکنیم، اما باید بدانیم خداوند تعالی میفرماید آنچه را که نام خدا بر آن برده نشده، تناول نکنید. سنت پیامبر(ص) هم بر این بود که هر چیزی را که میخواستند میل کنند- حتی مقدار کمی نمک – بسمالله میگفتند. پس بهتر است بر سفره غذا بسمالله با صدای بلند گفته شود، چرا که نه تنها بلند گفتن آن مستحب است بلکه دیگران به خصوص نسل جوان امروزی را در صورت فراموشی به یادآوری وا میدارد و هنگامی که از غذا خوردن فارغ شدید الحمدالله بگویید و شکر نعمت جای آورید و همچنین از میزبان تشکر کنید. این را هم بدانید قبل از خوردن غذا باید دستها و دهان را با آب بشویید و خشک کنید، زیرا رعایت نکردن بهداشت و سبب برز بیماری و تنفر افرادی میشود که با شما سر یک سفره غذا میخورند.
برگرفته از کتاب دانش خانواده اثر دکتر ابوالفضلی
دیدگاهتان را بنویسید