چگونه با توصیههای طب سنتی به جنگ عوارض دوره پیری بـرویم؟
افراد پیر، مزاجهایی مختلف دارند، به طوریکه اعضای اصلی بدن شان سرد و خشک است و مزاج مزبور بهعلت تحلیل حرارت غریزی و رطوبت تثبیت میشود، امّا رطوبات بلغمی در داخل اعضای آنها انباشته میگردد، که در نتیجه به علایم چنین بیمارانی باید توجه کرد؛ بنابراین بیمار مستعد بیماریهایی خشک مانند بواسیر، افسردگی، انرژی کم و کمخوابی یا بیخوابی، لختهشدن خون، نفخ، درد معده، یبوست، خشکی پوست، ترک پوست و فشار خون است. اگر علایم مزبور در دوران پیری دلالت بر سردی و خشکی باشد، ضروری است غذاها و باقی تدابیر را گرم و تر کرد، امّا اگر سرد و تر باشد، تدابیر باید گرم و خشک باشد.
نکته: زمانیکه فرد به سودا (مزاج سرد و خشک) دچار شده باشد، تدابیر باید نه خیلی گرم و نه خیلی سرد باشد و داروها و غذاهایی با طبع معتدل مصرف شود؛ همچنین از غذاهای سرد و خشک کمتر، و از غذاهای رطوبت بخش و لطیف، بیشتر استفاده شود. شب بیداری نیز نداشته باشد، چون شب زندهداری در غلبة سودا تغییر خواهد کرد. غذاهایی مانند آش، شله زرد، سوپ و دمنوشهایی مانند چای به، چای سیب، چای گلگاوزبان با لیمو امانی، شربت بادرنجبویه، شربت بیدمشک زعفران و هل (در غذاها) استفاده شود؛ البته بیمار باید توسط پزشک طب سنتی معاینه شده و دستورات تغذیهای و دارویی رعایت شود. برای مثال، چنانچه شخصی سنگ صفرا دارد، کیسهاش پُر شده و نمیتواند از هل استفاده کند؛ یا اگر شخصی داروهای رقیقکنندة خون میخورد، دیگر نمیتواند از زعفران و بیدمشک استفاده نماید، چون داروهای مذکور، خون را رقیق کرده و موجب خونریزی گردیده و فرد سکته میکند. این نوع سکتهها را هموراژیک (خونریزیدهنده) میگویند؛ بنابراین اگر بیماری خاصی دارید، ضروری است برای نوع تغذیه و نوع داروی گیاهی خود با پزشک طب سنتی مشورت کنید.
نکته: در سنین پایینتر خوب زندگی کنیم تا در زمان پیری سر حال و شاداب باشیم. منظور از زندگی خوب، رعایت تدابیر و رفتار مناسب تغذیهای است. به طور کلی، ضروری است بدن افراد کهنسال هر روز با روغن بنفشه و روغن بادام چرب شود؛ نیز حجم غذا کاهش یابد و به افزایش دفعات غذا افزوده شود و از غذاهای سودازا و بلغمزا اجتناب شود. غذاهایی مانند آبگوشت، حلیم گندم، شیر و عسل، زرده تخممرغ نیمبرشت، گوشت جوجة خروس و نان خوبپخته با میزان نمک متوسط نیز بسیار مفید است، البته بهتر است سنگ نمک جهرم باشد. از سبزیها و کاهو با مصلحاتشان استفاده شود. مصرف برگ چغندر و کرفس و برگ تره و از میوهها انجیر تازه و خشک و انگور و مویز و بادام برای افراد پیر مناسب است. از خونگیری پرهیز کنند، مگر در صورت ضرورت شدید. از چیزهای ترش بهخصوص سرکه اجتناب کنند. یکی از مشکلات دوران پیری، یبوست است که با غذاهایی مانند خورش مرغ با کلم و چغندر و سوپ جو درمان میشود. در صورتیکه درمان پاسخگو نبود، صبحها یک قاشق غذاخوری خاکشیر به همراه یک لیوان آب جوش که بهمدت هشت دقیقه دم کشیده، مصرف شود، و اگر مشکل رفع نشد، شبها هم مصرف شود، و اگر باز هم درمان جواب نداد، به پزشک طب سنتی مراجعه کند. بهطور کلی این دستور برای مدت دو هفته است، برای مثال، کمکاری تیروئید، مشکلات گوارشی، مشکلات کبدی، بیتحرکی و دیابت و ناراحتیهای عصبی و نخوردن فیبر کافی جهت نگهداشتن رطوبت مدفوع میتوانند باعث یبوست شوند. ماساژ، ورزش، روغن مالی مناسب و حمام معتدل برای این گروه بسیار مناسب است.
|بهنام خاکسار|
دیدگاهتان را بنویسید