گلچینی از مقدمۀ پرفسور سيد مهدی الوانی

گلچینی از مقدمۀ پرفسور سيد مهدی الوانی

استاد مديريت دانشگاه علامه طباطبائی، چهرۀ ماندگار مديريت ايران
سعی ديگری برای مُفاهمه

شاید اولین راه ارتباط مکتوب انسان‌ها با یکدیگر، تصاویر بوده است. اَشکال، تصاویر، حکاکی‌های روی سنگ‌های كشف‌شده از دوران باستان گویای این شیوه ارتباطی کهن بوده و نشانگر آن‌اند که قبل از ابداع الفبا و قراردادهای زبانی «تصویر» بهترین ابزار برای برقراری ارتباط بوده است.
….

 اصولاً زبان تصویر راهی ساده برای ارتباطات گسترده است؛ زيرا همگان آن را می‌فهمند و به کمک آن یکدیگر را درک می‌کنند. زبان تصویر، مرزبندی و قواعد دستور زبان را کنار می‌زند و بدون اتکا به الزامات دستوری راه مُفاهمه را می‌گشاید. زبانِ تصویر از نظر زیبایی‌شناختی نیز بر وازه‌ها برتری دارد؛ زیرا تصاویر در برگیرندۀ جذابیت‌های خاصی‌اند و می‌توان در آن از نظر هنر نقاشی بهره گرفت. کالیگرافی (Calligraphy) يا خط‌نقاشی، شکل امروزی زبان تصویری است که خط را با نقاشی پیوند می‌دهد و از این تلفیق آثار زیبا و چشم‌نواز به وجود می‌آورد.
ویژگی دیگر زبان تصویر، کوتاه‌کردن اطالۀ کلام است. یک تصویر يرگزیده می‌تواند به جای چند صفحه مطلب نوشتاری، معنا را به مخاطب منتقل سازد؛ بنابر این، تصویر در ارتباط، بهره‌وری را افزون می‌سازد و قَلّ و دَلّ مفاهیم را ارائه می‌دهد. زبان تصویر در زندگی جمعی، برای نمونه در دستگاه‌ها و تجهیزات، توضیحات طولانی را به‌صورت به صورت نشانه‌های شکلی خلاصه می‌کند و مفاهیم را به سرعت انتقال می‌دهد. در عصری که سرعت ویژگی محوری در زندگی اجتماعی انسان‌هاست، این سرعتِ انتقال صفت مهمی برای زبان تصویر به شمار می‌آید.
… این اثر از طریق تصویر، قدرت دیدن، فهمیدن و تفسیر کردن را به ما می‌آموزد و توانایی اندیشیدن بصری، آموختن بصری و ارتباط و درک بصری را در خواننده ایجاد می‌کند. پس از خواندن کتاب از آن گفته مشهور بتهوون که می‌گوید: «آنجا که کلام باز می‌ماند، موسیقی آغاز می شود،» این عبارت را جعل کردم که «آنجا که نوشتار از بیان مفاهیم باز می‌ماند، تصویر و شکل پا به عرصه درک و فهم می‌گذارد». و به راستی این کتاب را سعی دیگر است برای مُفاهمه.

مقدمۀ پرفسور سيد مهدی الوانی (دانلود کنید)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *