انواع جلد کتاب و طراحی آن همواره از دغدغههای اصلی صنعت چاپ بوده، جلد گالینگور در گذشته نسبت به بقیه جلدها کاربرد فراوانی داشته است. درحال حاضر جلد شومیز بیشتر از سایر جلدها مورد استفاده قرار میگیرد؛ این جلد از جنس مقوایی نرم و نازک است و صفحات یک کتاب را با چسب به یکدیگر متصل میکند. جلد شومیز نسبت به سایر جلدها (گالینگور، سخت و غیره) ارزانتر و حمل آن راحتتر است، به همین دلیل انتخاب مناسبی برای کتابهای جیبی محسوب میشود. بسیاری از ناشران در تلاشاند تا نسخههای ابتدایی بسیاری از کتابهای مدرن بهخصوص داستانهای تخیلی را در جلد شومیز (کاغذی) منتشر کنند و بعد از اطمینان از پرفروش بودن کتاب و سوددهی، جلد آن را در چاپهای بعدی تغییر دهند. تاریخچه پیدایش جلد شومیز به جنگ جهانی دوم برمیگردد. در آن زمان با آتش زدن کتابها توسط نازیها، متفقین کتابهایی را برای مطالعه در اختیار سربازان خود قرار میدادند که برای حمل ساده آنها از جلدهای کاغذی استفاده میکردند. جلد شومیز نیز اولین بار توسط آمریکاییها ابداع شد و در سالهای پس از جنگ نیز توسط انتشارات مشهور آمریکایی از آن استفاده میشد. انجمن کتابخانههای آمریکا در دوران جنگ دست به تهیه تعداد فراوانی کتاب ارزانقیمت با جلد کاغذی زد و آنها را بین سربازان متفقین توزیع کرد. کتابهایی که اصلیترین ویژگی آنها سبک بودن و داشتن جلد کاغذی بود و همین مسئله حمل و نقل آنها را برای سربازان بسیار آسان کرده بود. بعد از پایان جنگ جهانی نیز انتشارات مشهوری مثل پنگوئن انتشار کتابهای خود با این نوع جلد را ادامه داد که با استقبال گستردهای روبرو شد. بعد از گذشت سالها، کتابهایی با جلد شومیز یا همان جلد کاغذی تبدیل به تجارتی پرسود در صنعت چاپ شد و مخاطبان فراوانی پیدا کرد. جلد شومیز نخستینبار در جنگ جهانی دوم بهکار گرفته شد، متفقین به سربازان خود کتاب برای مطالعه میدادند، این کتابها جیبی با جلد شومیز بوده است. از آنجا که قیمت جلدهای شومیز نسبت به سایر جلدها ارزانتر است، در دوران بعد از جنگ نیز این نوع جلد کاربرد فراوان پیدا کرد. خاک خوب اثر پرل باک، نخستین کتابی است که با جلد شومیز منتشر شده و مربوط به سال ۱۹۳۸ میلادی است. همچنین نخستین کتاب جلد شومیز در دنیای انگلیسی زبان، در ژوئن ۱۸۶۰ چاپ شد.
ویژگیهای جلد شومیز چیست؟
جلد کتاب پوششی است که برای بستن و متصل کردن صفحات یک کتاب مورد استفاده قرار میگیرد، جلد شومیز، یکی از انواع جلدهای کتاب است و جنس آن از نوعی کاغذی ضخیم است، همچنین صفحات کتاب را بهجای بخیه زن، با چسب به هم متصل میکند. زمانیکه یک ناشر تصمیم میگیرد کتابی را با هزینه مناسب و پایین جلد کند از جلد شومیز استفاده میکند. این نوع جلد بهعلت مقرون بهصرفه و سبکتر بودن بیشتر برای کتابهای درسی و دانشگاهی و همچنین کتابهای کودک کاربرد دارد. کتابهایی که با جلد شومیز پوشانده شدهاند، در اثر گذشت زمان، آسیب دیده و چروک میشوند. . جلد شومیز با کاهش دادن وزن کتاب، جابهجایی آن را برای خوانندگان آسانتر میکند و این یکی از مزایای این نوع جلد است. در دهههای ۱۸۳۰ و ۴۰، ناشران شروع به ارائه نسخههای ارزان از کتابهای منتشر شده با جلد شومیز کردند، این جلد به این دلیل محبوب است که کوچکتر، سبکتر و ارزانتر از سایر جلدهای کتاب است.
فواید استفاده از جلد شومیز
مقرون یه صرفه بودن، سبک بودن و حمل آسان. جلد شومیز با امکان افزودن لبه برگردان و تهیه قالبهای فانتزی، به شما امکان بیشتری برای خلاقیت میدهد و به عبارتی دست شما را در این زمینه باز میگذارد.
معایب جلد شومیز
مستعد تاخوردن، پارگی و چین و چروک
مقاومت کم در برابر رطوبت و آب